Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Все още не можем да говорим за бум на имотния пазар в България

Калоян Богданов, маркетинг мениджър на AG Capital, Бизнес старт, 01.12.2016

Калоян Богданов, маркетинг мениджър на AG Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Богданов, маркетинг мениджър на AG Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдава се доста активен ръст на имотния пазар в България, но все още не можем да говорим за бум. След фалита на КТБ и изплащането на гарантираните депозити започна плавен ръст на цените на имотите и по-бърз ръст на търсенето, през цялата 2015 нещата вървяха нагоре и през 2016 този темп дори се засили. Това коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на AG Capital, в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му най-активните сделки в момента се сключват с двустайни и тристайни апартаменти, като те са 80-90% от всички сделки на пазара. Основен двигател на това са ниските лихви по кредитите. През 2014 те са от порядъка на 7-8%, а в момента - под 4%.

Богданов посочи, че подобряването на инфраструктурата и разширяването на метрото също са много важен фактор. "Надявам се широко обсъжданото саниране да се развие и голяма част от панелните имоти да бъдат санирани. Още е рано да кажем с колко ще се вдигнат цените на санираните жилища, но има интерес към тях", обяви той.

Експертът каза още, че сделките вървят най-лесно и бързо в София, но и в другите големи градове пазарът е много активен. 

Той допълни, че все повече нараства броят на хората, които инвестират в имоти у нас. "През 2014 бяха 3-4%, 2015 - 10-12%, а в момента - около 20%. Реално инвеститорите в имоти при отдаване под наем получават 4-8% доходност и второ, плавният ръст на цените с по 5-7-10% годишно след 1-2 години ще им донесе и допълнителна доходност", обясни Богданов. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт