Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трайно ли ще е споразумението на ОПЕК

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев в Бизнес старт, 01.12.2016

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията на ниски цени на петрола се задържа твърде дълго и предизвика спад в приходите на страните от ОПЕК няколко пъти. Споразумението беше необходимо, въпросът е дали наистина ще бъде стабилно и ще продължи в дългосрочен план. Това коментира председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му основната причина за сделката е не толкова, че ОПЕК иска да покаже, че все още има влияние на пазара, а заради ниските цени, които удрят приходите.

Според експерта на този етап Русия действително би могла да задържи добивите, тъй като руските добиващи компании не са толкова заинтересовани да го увеличават, защото данъчните облагания сега са ориентирани към добива и износа, а не толкова към печалбата.  

Кънев изрази очаквания, че няма да има драстично увеличение на цената на петрола и тя ще е в диапазона $50-60 за барел през следващите 1-2 години. "Има някои нефтени компании, които предвиждат своите дейности и разходи за следващата година за цена от $45", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт