Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Азиатските пазари с най-големи повишения от 3 седмици след сделката на ОПЕК

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Бизнес старт, 01.12.2016

Ришаад Саламат от Bloomberg в Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ришаад Саламат от Bloomberg в Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион се повишават с най-много от 3 седмици. Това до голяма степен се дължи на сделката на ОПЕК за свиване на световното производство на петрол, което е ярко изразено при енергийните акции. Освен това се наблюдават повече признаци на засилване при американската икономика, което помогна за спада при облигациите и подкрепи долара. Това каза в своя пазарен коментар Ришаад Саламат от Bloomberg в Хонконг в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Споразумението на ОПЕК за намаляване на добива за първи път от 8 години изпрати петрола в САЩ до малко под $50 за барел и след това повиши и енергийните акции. Австралийската Santos скочи с 13%, японската Inpex - с 11%, а китайската CNOOC - с 6%.

Акциите на японските износители също бяха подкрепени от по-добрите от очакваното данни за работните места в частния сектор в САЩ, които върнаха долара на 9-месечен връх спрямо йената.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт