Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Правният аспект на казуса с швейцарските кредити

Адв. Силвия Минчева и адв. Венета Кутлева в Бизнес старт, 30.11.2016

Адв. Венета Кутлева (вляво) и адв. Силвия Минчева (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адв. Венета Кутлева (вляво) и адв. Силвия Минчева (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението на КЗП с една от банките за отпуснатите кредити в швейцарски франкове е неизгодно за потребителите, а е изгодно единствено и само за банките. В него банката никъде не признава нищожността на тези клаузи, а се казва, че в случай, че някой от кредитополучателите не желае да се съобрази с него, тя продължава да прилага тези неравноправни клаузи, като не носи отговорност за това. Това коментира адв. Силвия Минчева в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

"Идеята на споразумението е, че банката ще превалутира кредита по преференциален курс на деня, но какво означава това е въпрос на тълкувания, наложени от банката. След това тя ще поеме 80% от валутния риск, но само за оставащата главница. Има кредитополучатели, които до момента са изплатили 100 хил. франка и ще се окаже, че въпреки това ще платят остатъчната главница плюс 20% валутен риск", обясни на свой ред адв. Венета Кутлева.  

Според Минчева големият проблем е защо трябва да има валутен риск при положение, че усвоените суми не са в швейцарски франкове, както и, че никой не е разяснил рисковете на кредитополучателите. Тя допълни, че сключеното извънсъдебно споразумение няма задължителна сила за абсолютно никого, който не се съгласи да го подпише и неравноправните клаузи продължават да стоят в договора за кредит.  

Кутлева бе категорична, че преди да се подпише споразумението, е трябвало да се чуе и мнението на потребителите. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт