Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Системата за градски транспорт в Сан Франциско стана жертва на голяма кибератака

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Бизнес старт, 29.11.2016

Киберсигурността остава една от основните заплахи пред бизнеса и в 2016. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Киберсигурността остава една от основните заплахи пред бизнеса и в 2016. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Агенцията за градски транспорт в Сан Франциско стана обект на голяма кибератака, която засегна нейните системи за продажба на билети. Във връзка с това се е наложило агенцията да предлага безплатни услуги по време на уикенда за Деня на благодарността. Това каза в своя технологичен коментар Елена Кирилова от Investor.bg в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Агенцията, известна като Muni, заяви, че е станала жертва на такъв тип атака още в петък. Пробивът е засегнал нейната вътрешна система, включително имейлите, но не е имал ефект върху услугите за безопасност на транспорта.

Хакерите са използвали софтуер, който блокира системите, докато не бъде платен откуп за отключването им. Този тип атаки се увеличиха през последните години, като хакерите атакуват болници, полиции и други доставчици на важни услуги в САЩ и Европа.

Apple спечели победа в глобалната битка за контрола върху бъдещето на технологията за мобилни разплащания, след като австралийския регулатор по конкуренцията отказа да даде на група от местни банки позволение да преговарят с нея за колективно въвеждане на услугата й за мобилни разплащания.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт