Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ситуацията в Харманли не беше неочаквана

Експертът по сигурността и преподавател в НБУ Тихомир Стойчев, Бизнес старт, 25.11.2016

Експертът по сигурността и преподавател в НБУ Тихомир Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Експертът по сигурността и преподавател в НБУ Тихомир Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в Харманли не е нещо неочаквано, конфликтният потенциал с пристигането на маси от бежанци у нас не може да не ескалира в даден момент. По-интересното е да проследим дали не става въпрос за някакви организирани взаимодействия, защото се чуваше, че и в други страни стават подобни неща. Това посочи експертът по сигурността и преподавател в Нов български университет Тихомир Стойчев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

"Имаме поредното правителство или политическа криза, в която констатираме, че не ни достига институционален капацитет. Иначе в документално отношение прекрасно и логично сме подредили възможностите да изпреварваме събитията, а след това да казваме, че те сами са се случили", каза още Стойчев. 

По думите му ние обещаваме интеграция без да сме решили въпросите с интеграцията на нашите собствени малцинства. Според експерта българските политици в момента се държат безотговорно.

"Мина поредната еуфория около една избирателна кампания - избрахме президент, това отключи амбициите на политическите сили да започнат да редят коалиции, някои партии, които сега са поканени да съставят правителство се отказват да правят това".

Според Стойчев откакто е приета стратегията за сигурност през 2011 не се наблюдава политиките в нея да се провеждат прозрачно и последователно. "Ние сякаш напълно се отказахме от суверенитет, защото се поставихме в условия непременно всичко да съгласуваме с ЕС", допълни Стойчев.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт