Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Няма да има забавяне по европейските програми заради политическата несигурност

Димитър Манов и професор Йосиф Аврамов в Бизнес старт, 23.11.2016

Професор Йосиф Аврамов от БТПП и Димитър Манов, консултант от Cibola. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Професор Йосиф Аврамов от БТПП и Димитър Манов, консултант от Cibola. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това не е първата смяна на правителство по време на работата на оперативните програми. През досегашния период имаме много смени, които до много малка степен са се отразили на сроковете по изпълнение на европейските програми. Голяма част от програмите за периода 2014 – 2020 вече са напълно изчистени откъм процедури, като работата на екипите в министерствата е чисто темпова и няма какво да се обърка. Това каза консултантът от Cibola Димитър Манов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Бизнес старт". Заедно с професор Йосиф Аврамов той коментира темата за притесненията около евентуални забавяния в усвояването на еврофондовете заради сложната политическа ситуация у нас.

Има опасности от несигурност, от притеснения и от евентуалния период на адаптация към нови ръководства в министерствата, които могат да бъдат назначени. Един добър мениджмънт обаче трябва да организира работата си така, че да не зависи от политическата конюнктура, каза Манов.

При положение, че не се подменят ръководителите на управляващите органи на седемте оперативни програми няма да има особени сътресения. В бюджета са предвидени средства за съфинансиране, а той върви към приемане. Ако до май-юни месец няма резки промени сред тези, които оценяват и планират оперативните програми няма да има особени притеснения, допълни професор Йосиф Аврамов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).  

Реалните забавяния се случват в периоди, когато има дискусии за промяна на политики. В нашия случай този период вече е приключил, така че концепцията за работа на програмите вече е ясна, каза Манов.

Двамата епсперти се обединиха около мнението, че има забавяния по определени финансови инструменти, касаещи новия програмен период, но то не е свързано с политическата ситуация.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт