Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Каква ще е съдбата на ТТП и ТПТИ след избора на Тръмп

Ръководителят на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в Бизнес старт, 23.11.2016

Ръководителят на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ръководителят на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-предвидимата характеристика от бъдещото управление на Доналд Тръмп е непредвидимостта. Той обяви, че ще денонсира Транстихоокеанското споразумение, но предстои да видим дали това ще бъде изпълнено. Като цяло обаче тази заявка се вписва в общата позиция на новия президент за една по-изолационистка американска политика с по-малко интервенции в света и съсредоточаване на усилията във вътрешното развитие на САЩ. Това коментира ръководителят на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той допълни, че самото споразумение е било трудно за постигане и не включва една основна страна от региона, а именно Китай. Според Кючуков започва известно преосмисляне на досегашната ориентация на САЩ към Азиатско-тихоокеанския регион, очертана от Обама.

"В най-добрия случай ТПТИ ще отиде доста назад в отношенията САЩ-ЕС. Дори Тръмп да преосмисли позицията си, в Европа трудно ще се реализира политически и обществен консенсус около това споразумение", посочи той, допълвайки, че подобен тип споразумения, включително и това с Канада, са много повече от чисто икономически и търговски, защото очертават една нова геополитическа реалност. 

Кючуков прогнозира, че Тръмп вероятно ще преразгледа позицията си и няма да премахне Obamacare, а относно миграцията - ще върви към ограничаването й, но не в тези рамки, които бяха предварително заявени.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт