Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Повече от половината клиенти с швейцарски кредити вече са защитени от КЗП

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, Бизнес старт, 22.11.2016

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria. Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Кредитите в швейцарски франкове са били привлекателни за потребителите при раздаването им заради изгодния курс на франка и перспективата той да не се вдига рязко и добрите лихвени равнища. Впоследствие обаче се получиха доста драматични събития (решение на Швейцарската централна банка да спре да защитава тавана на поскъпване на франка спрямо еврото от януари 2015 б.р.), които доведоха до рязко покачване на курса на франка. Проблемът на гражданите, взели кредити в швейцарски франкове, беше свързан именно с това повишаване на курса и невъзможността те да изпълняват задълженията си по взетите кредити след поскъпването на валутата. Целият валутен риск, според подписаните от тях договори, се поема от потребителя – нещо, което ние от Комисията за защита на потребителите (КЗП) счетохме за несправедливо. Това каза Димитър Маргаритов, председател на КЗП, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт. Той коментира темата за кредитите в швейцарски франкове в контекста на споразумението на КЗП за разпределение на валутния риск между банката, раздала най-много такива кредити и нейните клиенти.

Споразумението, което КЗП постигна с банката, раздавала най-много „швейцарски кредити“ в България, предвижда разпределение на валутния риск, като банката поема 80% от него, а потребителят – 20%. Тази формула е залегнала по същия начин и в Закона за ипотечните кредити за българските потребителите, който влезе в сила от началото на октомври. Занапред хората могат да бъдат спокойни, че при възникването на подобен проблем при получаване на кредит, който е във валута, различна от лева, няма да съществува риск за тях от рязкото покачване на валутния курс на съответната валута, каза Маргаритов.

Повече от половината от общо около 2000 кредита, които са взети в швейцарски франкове у нас, са в банката, с която КЗП постигна споразумение, допълни Маргаритов.

Повече за кампаниите и мерките на КЗП преди голямото пазаруване около празниците и преди пика на зимния сезон можете да видите във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт