Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пенсионната система в България – финансово и нормативно неустойчива

Любомир Христов, финансист, Бизнес старт, 22.11.2016

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който в момента се разглежда в Народното събрание, няма новина. Той е просто оперативен план за това как ще се изпълняват заложените параметри в КСО. Пенсионната система в България продължава да бъде дългосрочно финансово и нормативно неустойчива. Това коментира финансистът Любомир Христов в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Дефицитът на НОИ е без особено значение за стабилността на пенсионната система у нас, отбеляза още той. "Това, което има значение са разходите за пенсии в процент от БВП, които се предвиждат да бъдат 9,7% от БВП", обясни Христов, допълвайки, че тази стойност е по-ниска спрямо средната величина за страните членки на ЕС – 11,2%.

„Не пледирам за драстично увеличаване на осигурителни вноски, а само казвам, че дефицитът е резултат от политическото решение разходите за пенсии да се финансират не само чрез осигурителни вноски, а и чрез общите данъци“, посочи той.

Пенсионната реформа, проведена през 2015, е тотален управленски провал, коментира още финансистът. "Най-голямата надежда за намаляване на дефицита на бюджета на НОИ е това, че хората, родени след 1959, по инерция ще продължат да се осигуряват в УПФ и по този начин ще намалят пенсиите си.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт