Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пенсионната реформа на парче води до сериозни дисбаланси в системата

Проф. Любомир Стефанов, експерт, Бизнес старт, 22.11.2016

Проф. Любомир Стефанов, експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Любомир Стефанов, експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пенсионната реформа на парче води до сериозни дисбаланси в системата. Време е да се замислим дали солидарният осигурителен модел, заложен в т.нар. първи стълб на пенсионната система в България, не е изчерпан най-вече от гледна точка на демографските тенденции. Това коментира експертът проф. Любомир Стефанов в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му една реформа, касаеща пенсионната система, трябва да бъде обмислена с лаг във времето – поне 60-80 години. "Ако се прави радикална промяна в пенсионната система, то тя трябва да бъде валидна само за генерациите от момента на нейното влизане в сила. Поне още 40-50 години сегашната система ще оказва влияние", смята експертът. Резки движения с дълъг хоризонт в областта на пенсионната система, които не са обмислени, няма да доведат до положителни резултати, подчерта още той. 

В краткосрочен план могат бързо да се предприемат действия за всички добавки към реалната пенсия на хората, така че тя да достигне до минималната такава, осигурена по политически съображения. Тези добавки следва да се финансират от фонд "Пенсии, несвързани с трудовата дейност", а не от фонд "Пенсии", смята проф. Стефанов. 

Необходимо е ускоряването на темпа на увеличение на възрастта за пенсиониране и осигурителния стаж, заяви още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт