Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

През последните години управляващите в България не работят срещу климатичните промени

Теодора Стоянова и Генади Кондарев в Бизнес старт, 21.11.2016

Теодора Стоянова, Greenpeace Bulgaria, и Генади Кондарев, сдружение За Земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Теодора Стоянова, Greenpeace Bulgaria, и Генади Кондарев, сдружение За Земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България не е от най-прогресивните държави по отношение на изпълняването на политики срещу климатичните промени. През последните години не виждаме стремеж от страна на управляващите да работят в посока на намаляване на въздействието на тези промени. Това каза Теодора Стоянова от Greenpeace Bulgaria в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев.

България изпусна много влакове през последните години. Още след протокола от Киото вече бяхме на челните места по планирани политики за борба с климатичните промени. Почти всичко като капацитет и намерения в тази сфера обаче беше унищожено по времето на Тройната коалиция между 2005 и 2009, каза Генади Кондарев от сдружение "За Земята", който заедно с Теодора Стоянова коментира темата за политиките за борба с климатичните промени в България и в световен мащаб.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да подейства като катализатор за по-бързото възприемане на плана от Париж и всички последващи политики за борба с климатичните промени на световно ниво. Страхът, за който всички говорят, може да подейства отрезвително на участниците в преговорите и те да предпочетат да приложат по-бързо всичко, което се планира, отколкото да чакат, коментира Стоянова страховете, че новият президент на САЩ може да прекрати усилията за борба с климатичните промени на най-голямата икономика в света.

Би било много тъжно, ако Доналд Тръмп наистина се опита да даде заден ход. Надявам се, че той ще се откаже от тези си предизборни обещания и няма да се противопостави на климатичното споразумение. Дори към бизнеса и света на големите пари би било много лош сигнал да се даде заден ход по отношение на борбата с климата, допълни Кондарев.

Енергийно ефективна и зелена ли е индустрията, която се заражда в България в момента и накъде трябва да насочим усилията си като страна? Отговорите на тези въпроси и повече по темата за борбата с климатичните промени можете да видите във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт