Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

От къде могат да дойдат средства за публични инвестиции

Председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков в Бизнес старт, 21.11.2016

Председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да имаме по-добър растеж, е необходимо да променим философията на бюджетиране. На първо място трябва да намерим резерви и източници за публични инвестиции по примера на Полша, Унгария и Чехия. Това обяви председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него от излишъка в размер на 3,5 млрд. лв. поне 2 млрд. лв. могат да бъдат пренасочени към инвестиции. На следващо място средства могат да дойдат от фискалния резерв, както и от парите, които се дават на силовите ведомства. Алтернативни източници трябва да се търсят извън Европа.

"Трябва най-сетне да започне разговор за усъвършенсстване на данъчната система – не за плосък или прогресивен данък, а да видим как да стане преходът от едното към другото така, че данъчният модел в България да е европейски и да стимулира икономиката", каза още Петков. 

По думите му административната и съдебната реформи са ключови за икономическия растеж, но те трябва да се извършват паралелно с публичните инвестиции. 

Петков коментира и данните на Евростат, че ръстът на българската икономика е сред първите в Европа. "Първо, това е прогноза, колко точно ще бъде ръстът ще разберем през юни-юли 2017. Второ, средният ръст на световната икономика е 3,4%, а Министерство на финансите залага ръст от 2,5% до 2,7% за следващите 3 години. Погледнато на извъневропейско равнище България продължава да е догонваща държава".

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт