Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бюджетът на НЗОК за догодина е бюджет на застоя

Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София, Бизнес старт, 21.11.2016

Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът на НЗОК за догодина е бюджет на застоя, на липсата на перспектива за реално реформиране на нашето здравеопазване. Това каза Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София, в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той посочи, че в него има само един приоритет и това е лечението в болниците. "От общо 3,5 млрд. лв. 1,5 млрд. лв. се отделят за болниците на фона на трупащите се постоянно дългове", каза Воденичаров, допълвайки, че към момента те достигат 500 млн. лв. В същото време за извънболнична помощ са заделени едва 200 млн. лв. 

Според него държавата трябва да постави акцент на извънболничната помощ, като за целта е необходимо много по-ефективно използване на медицинските центрове и ДКЦ, както и на общопрактикуващите лекари. 

"През 2000-2002 реалните хоспитализации бяха около 1 млн. С течение на времето те вече достигат 2 млн., при положение, че населението на България е намаляло с 10%", обяви Воденичаров. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт