Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

300 лв. минимална пенсия може и да е възможна

Икономистът Владимир Каролев в Бизнес старт, 21.11.2016

Икономистът Владимир Каролев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Икономистът Владимир Каролев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки заявките за реформа, в Бюджет 2017 виждам антиреформа, която се изразява в увеличаването на минималните осигурителни прагове, минималната работна заплата и най-вече прекия данък върху труда. Това обяви икономистът Владимир Каролев в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му не са заложени реформи в ключови сектори като пенсионната система, социалното осигуряване, системата на МВР и отбраната. "Има много голяма възможност наистина да се реформира социалната система, като се започне с намаляване на данъка върху труда, ограничаване на ранното пенсиониране в двете силови структури и по-бързо увеличаване на възрастта за пенсиониране", посочи икономистът.

Според него ако всичко това се осъществи, предложението на Патриотите за 300 лв. минимална пенсия може да се реализира в рамките на следващите 3 години, но само по отношение на пенсията за трудов стаж. 

Каролев направи прогноза за изхода от предстоящите избори през март-април. Според него ГЕРБ ще спечели най-много гласове, макар и по-малко отколкото на предходните избори. Той изрази очаквания Патриотите и Реформаторският блок също да участват в управлението. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт