Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политическата нестабилност - стъпка назад в борбата срещу корупцията

Милена Ангелова от АИКБ и Димитър Марков от ЦИД в Бизнес старт, 18.11.2016

Милена Ангелова от АИКБ и Димитър Марков от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милена Ангелова от АИКБ и Димитър Марков от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в България е изключително тревожна, тъй като анализи на Центъра за изследване на демокрацията показват ясна зависимост между нивата на корупция и изборния цикъл. Винаги преди избори има завишаване на нивата на корупция и след това със стъпването на власт на новото правителство виждаме рязко спадане, което се дължи както на началния тласък на антикорупционните реформи, така и на все още неориентираната администрация. Периодът сега е доста притеснителен, защото за разлика от предишни пъти ще бъде доста по-дълъг. Това коментира Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него и Милена Ангелова от Асоциацията на индустриалния капитал има опасност голяма част от положените досега усилия за борба срещу корупцията и сивата икономика да се преустановят в периода, в който ще има служебно правителство и когато няма да има действащ парламент. Ангелова изрази притеснения за нарушаване на тенденцията на икономически растеж на страната, който беше потвърден от ЕК преди дни. 

По думите й от 2010 до 2015 се наблюдава изсветляване на икономиката в резултат на усилията на държавата и социалните партньори, но за да има истинска промяна, са необходими устойчивост, ясни и предвидим сигнали от страна на политическата система. "Действително има напредък в някои реформи и е по-добре да продължим с тях", посочи тя. 

Според Марков законът срещу корупцията ще претърпи неуспех и във втория си вариант заради краткия срок да края на мандата на това Народно събрание и вътрешното противопоставяне между партиите. 

По думите му разместването на политическите пластове в страната може да се окаже контрапродуктивно при борбата срещу корупцията, защото ще се търсят бързи резултати, а мерките са необмислени и не стъпват на здрав анализ. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт