Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нуждаем ли се от премахване на плоския данък

Лидия Шулева и Явор Куюмджиев в Бизнес старт, 17.11.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Предлаганият бюджет не отговаря на нуждите на държавата в момента, защото в него няма политики и умислено се залагат занижени приходи и повишени разходи, с цел изкуствено ПР-упражнение за генериране на излишък. Това каза бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Йоанна Николова. 

По думите на Куюмджиев българската икономика се представя по-добре от очакваното не благодарение, а въпреки управлението на държавата - "благодарение на предприемчивостта на българина". "Нека не забравяме, че българската индустрия е на 9 място в Европа". 

"Имам доста бележки по този бюджет от гледна точка на политики, но той е по-добър от миналогодишния. Ако предлагания бюджет за 2017 не бъде приет, ще се наложи да работим с миналогодишния, който е по-лош, включително за важни отрасли, като образованието. За съжаление в опозиционните предложения за промяна на бюджета не виждам проява на политики", каза от своя страна бившият социален министър Лидия Шулева. 

"Ръстът на икономиката зависи от индустрията и не мога да си обясня предложението за премахване на плоския данък. Ние сме изоставащи на фона на останалите икономики в Европейския съюз, а кои са предимствата, за да дойдат инвестиции и да се реинвестират средства за подобряване на технологичното оборудване, освен плоския данък. БСП предлага това предимство да бъде премахнато, което е повече от нонсенс. Да се замислим кого ще облагодетелства прогресивната скала - хората, които получават минимална работна заплата – необразованите и неграмотните".

Куюмджиев заяви, че предложение за промяна на корпоративното облагане няма, а промените визират само отмяната на облагането с данъци на хората с доход до 1000 лева. 

По думите на Шулева ние имаме икономика на микро и малки предприятия и не бива да се лишаваме от малките предимства, които имаме.

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт