Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Енергетиката не трябва да решава проблема с енергийната бедност

Галина Александрова и Георги Миков в Бизнес старт, 16.11.2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Уверена съм, че ще има изкушение политическите партии да използват проблемите в енергетиката за популистки цели, особено с преднината, която набраха левите формации. Има опасност отново да се стигне до насъскване на гражданите срещу "лошите ЕРП-та", срещу "лошата НЕК" и "лошите енергийни компании", които вдигат цените на електроенергията. Това каза Галина Александрова от 3е-news.net в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

„Проблемите трябва да се търсят другаде. Може би трябва да се помисли за някаква дългосрочна политика за доходите на хората, за да нямаме над 50% енергийно бедни хора в страната, които са работещи бедни. Второто нещо, което ме притеснява, е да не се върнем към времената на натиск върху КЕВР. В момента имаме работеща комисия, която добре си върши работата, и би било жалко по популистки причини тя бъде притискана да влияе върху цените“, каза Александрова.

По думите й при последния енергиен министър са се направили "крачки в добра посока" и една от тях е "отпушването на финансовите потоци и разплащанията на бюджета". "Тези плащания се гледат като рисков фактор за бюджета, но при 14 млрд. лева фискален резерв, рисковете за бюджета не са толкова големи", каза още гостенката. Според нея следващо правителство, за да текат плавно тези плащания, трябва да надгражда върху направеното от сегашното правителство и "в никакъв случай да не преразглеждат неща, които вече са стартирали".

„За комисията все по малко се говори публично, което означава че си върши работата“, каза от своя страна енергийният експерт Георги Миков, бивш директор на НЕК. „Устояха на натиска миналата година, който бе доста силен – и от политическите сили, и от синдикатите и от бизнеса. Не трябва енергетиката да решава проблемът с енергийната бедност. Това не е работата на енергетиката“.

"Направиха се необратими стъпки – една от тях е въвеждането на борсата. Стъпка по реална либерализация на пазара", каза експертът. 

Ще бъде ли лесно да се действа популистки в областта на енергетиката? Може ли да се развива енергетика, без да е ясно каква икономика, с какви приоритети, ще се захранва? Възможно ли е едновременно и успешно да развиваш газификация, енергийна ефективност и да увеличаваш мощностите за производство на електроенергия? Трябва ли да се реализира проектът „Белене“? Кои са спешните и приоритетните задачи пред енергетиката? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт