Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бюджет 2017 е бюджет на нищоправенето

Доц. Григор Сарийски в Бизнес старт, 16.11.2016

Доц. Григор Сарийски в Бизнес старт, 16.11.2016 Доц. Григор Сарийски в Бизнес старт, 16.11.2016

Бюджетът, който се предлага за 2017 е бюджет на статуквото, за абсолютно всички ведомства разходите ще бъдат увеличени и независимо коя партия ще вземе превес през следващите няколко месеца, всяка партия би имала полза от него. Това каза икономистът доц. Григор Сарийски в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

„Сценарият, в случай че не бъде приет сегашният бюджет, който е предложен за 2017, е, че страната ще работи с предходния бюджет, за 2016. Като изключим чисто популисткия подход – предложенията за включване на странни мерки – не виждам някаква друга разумна причина, поради която партиите биха имали интерес от отхвърлянето на бюджета за 2017”.

Мисля, че БСК го бяха нарекли бюджет на статуквото, което в превод от латински означава „кашата, в които сами се забъркахме“, обясни Сарийски. „Това е един бюджет на нищоправенето. Има всякакви приоритети и поради тази причина няма никакви приоритети“.

Той е рекорден, като разходи и това е едно от най-негативните му черти – той се увеличава с около 10% спрямо разходите му от миналата година, което е много над темповете на растеж на БВП. В този смисъл няма значение дали бюджетът е добре балансиран".

При положение, че нямате някакви сериозни политики, които да се провеждат през този бюджет, при положение, че хората нямат яснота, нямат усещането за какво биват похарчени техните пари, това в никакъв случай не може да бъде наречено бюджет, защото не е инструмент за провеждане на политики, каза още икономистът.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт