Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предсрочни избори няма да повлияят силно негативно на икономиката

Кирил Григоров от БАКР в Бизнес старт, 15.11.2016

Кирил Григоров от БАКР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Григоров от БАКР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предсрочни парламентарни избори и служебен кабинет не са фактор, който да повлияе силно негативно на икономиката. Възможно е да има забавяне на някои програми и процеси, но нищо повече от това. Дори има шанс тези промени да бъдат оценени благоприятно. Това обяви Кирил Григоров от Българската агенция за кредитен рейтинг в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Последният анализ на агенцията отчита у нас възобновена политическа несигурност на фона на благоприятни икономически и фискални показатели. Според Григоров няма никаква причина да се отлага приемането на бюджета за 2017. "През последните години бюджетите се правят по един и същ начин, не очакваме някакви революции".

Експертът открои като благоприятни икономическия растеж от 3,6% за 2015, намаляващата безработица и стабилната банкова система. По думите му има още какво да се желае във връзка с чуждестранните инвестиции и кредитирането.  

"Важно за икономиката е дали през следващите месеци ще има политическа сила, която да е на власт и да осъществи реформите, които така дълго чакаме – в съдебната система, полицията, образованието, здравеопазването. Ако те станат факт, в дългосрочен план ще се създадат условия за още по-благоприятно развитие", обясни Григоров, допълвайки, че ако промените започнат веднага, в срок от 2 години може да се очаква повишаване на кредитния рейтинг на страната

Обратно, ако станем свидетели на политическа криза, която продължи повече от 6 месеца, има риск от понижаване на кредитния рейтинг. Григоров обаче беше оптимист, че до такъв сценарий няма да се стигне. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт