Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може да се очаква пренареждане на позициите в политическия елит

Росен Стоянов, политолог, Бизнес старт, 14.11.2016

Росен Стоянов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Росен Стоянов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сблъсък на авторитети, самочувствие, обещания и тяхното спазване. Така политологът Росен Стоянов определи провелите се президентските избори в България в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му премиерът Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че залага всичко на карта още в самото начало. Не е задължително обаче да се подава оставка винаги когато бъдат загубени частични и дори президентски избори при положение, че управляващата партия има определено мнозинство в парламента, посочи политологът, допълвайки, че има и други политически ходове. "Политиката е прагматика и би трябвало да се изчерпат всички инструменти, така че да се въздейства на опонентите, да се комуникират правилно тезите с избирателите, за да не бъдат демотивирани", смята той.   

Ако подобен протестен вот се случи на парламентарни избори, политическият елит трябва ясно да си отговори на въпроси, свързани с конкретни промени в политическата система, смята още Стоянов. 

Политологът е скептично настроен спрямо изработването на конституционен проект, който да получи необходимото мнозинство и да бъде свикано Велико народно събрание в рамките на следващите три месеца. 

"Пренареждане на картите и позициите ще има - най-малкото заради възможните и предстоящи договорки между основните политически играчи", заяви още Стоянов. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт