Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изтеглянето на проектобюджета за 2017 крие сериозни рискове

Доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, Бизнес старт, 14.11.2016

Доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изтеглянето на проектобюджета за 2017 не е правилен ход. Най-добрият сценарий е да бъде приет настоящият законопроект за държавния бюджет. Това коментира ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му изтеглянето на проектобюджета ще доведе до сериозни дисбаланси в много икономически процеси, извършвани от държавата. Негативни ефекти могат да се очакват по линия на европейските програми, държавните инвестиции, което неминуемо ще се отрази върху частния сектор и кредитирането, обясни доц. Вазов. Според него България може бързо да загуби кредитния си рейтинг. 

Ректорът на ВУЗФ коментира още, че финансовият министър от служебния кабинет, който предстои да бъде съставен, ще има достатъчно време, за да внесе изтегления бюджет. "Тръгнат ли са се правят корекции в настоящия бюджет, веднага ще настъпят диспропорции в него", предупреди той. 

Според доц. Вазов не съществува риск от сътресения в банковия сектор. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт