Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сериозна ли е войната на Тръмп срещу Apple

Технологичен коментар на Бойчо Попов, 10.11.2016

Тим Кук, главен изп. директор на Apple. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Тим Кук, главен изп. директор на Apple. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Как ще се развие "войната Тръмп срещу Кук" и какво ще се случи с най-голямата корпорация в света Apple, след като Доналд Тръмп влезе в овалния кабинет? Това коментира главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

„Apple бе споменавана от Доналд Тръмп многократно по време на предизборната кампания, като негативен пример за американска корпорация. А от самото начало на активната предизборна кампания, както Тръмп, така и главният изпълнителен директор Тим Кук си разменяха няколкократно удари“.

Първият удар бе нанесен от Тръмп през януари, когато той заяви, че компанията произвежда голяма част от своята продукция извън САЩ, каза Попов. „През февруари Тръмп дори призова потребителите да бойкотират продуктите на Apple, защото корпорацията отказа да разблокира телефона на един от предполагаемите убийци в Сан Бернардино, където бяха застреляни 14 души“.

„Тим Кук не закъсня с отговара си. През лятото той отказа да поддържа финансово конгреса на републиканската партия, под предлог, че именно Тръмп е кандидат за президент. След това организира кампании за набиране на средства в полза на негови опоненти“.

За технологичните компании има, както добри, така и лоши новини около избора на Тръмп за президент, каза още Попов. „Добрата е свързана с това, че Тръмп обеща да се намалят данъчните ставки върху печалбите, които американски компании държат в чужбина. Лошата новина е, че може да ги застави да произвеждат продукцията си в САЩ“.

„Средната годишна заплата на един китайски рабтоник е 8 281 долара, а в САЩ - 42 000 долара“.

Каква част от активите на самия Доналд Тръмп са в акции на Apple? Ще се върнат ли в САЩ печалбите на компаниите и при какви условия?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт