Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се разпадне ли НАТО при избор на Тръмп

Доц. Костадин Грозев в Бизнес старт, 09.11.2016

Реакции на междинните резултати от битка за президент в САЩ. 09.11.2016. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg Реакции на междинните резултати от битка за президент в САЩ. 09.11.2016. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Аз открито се боя от възможността изборът на Тръмп да не се превърне в един от финалните акорди от съществуването на НАТО или най-малко от преформулирането на мисията и ролята на НАТО в Европа и в света. Тръмп прави заявка за налагане на един изолационизъм, обръщане на САЩ към собствените си дела.  Това каза доц. Костадин Грозев, преподавател в СУ, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"Тръмп прегази всички правила в американската политика. Той много пъти сменяше своята позиция. Бе готов да каже всичко в името на печалбата и остави много линии неясни, както във вътрешната, така и във външната политика. Ако изпълни обещанията си за предоговаряне на търговските споразумения, за отдръпване на САЩ от съюзнически задължения в Европа, това означава, че САЩ се обръща от една политика, продължила 6 -7 десетилетия. Това бе политика, поддържана от поредица от американски президенти – защита на правилата на свободната търговия. Тръмп очевидно има други идеи свързани с протекционизма, които напомнят на 19 век, но може би са приложими и през 21".

Светът не може да е много спокоен от хаоса, който ще настъпи - от парализата в управлението през следващите два месеца и след това при навлизането му в управлението, каза Грозев. "Да се надяваме, че мениджърският опит на Тръмп ще му помогне по-бързо да се научи". 

Относно отражението на американския избор върху България Грозев каза, че влиянието ще бъде свързано с факта, че сме членове на ЕС и на НАТО и че участваме в преговорите за трансатлантичесто търговско партньорство, "което очевидно в тази ситуация няма да стигне до добър край".

Най-негативното влияние може да бъде оттеглянето на САЩ от ангажиментите, свързани със сигурността в Източна Европа и неяснотата как ще се развият руско-американските отношения при президента Доналд Тръмп. 

Тези избори очевидно сме свидетели на историческо събитие в историята на САЩ и света - за пръв път президент ще стане човек, който е извън системата, каза още Грозев. "Той тръгна с идеята да атакува цялостната система като фалшива, корумпирана и със заявката, че само той може да я оправи". 

"Цялото устройство на света през последното десетилетие - десетилетие и половина, навлизането на новите технологии и на нови отношения, породи страхове и гняв сред американците и тези страхове и гняв обясняват какво стана". 

Как демократите "попаднаха в капана на собствените си илюзии"? Ще играе ли "възпитаваща роля" вицепрезидентът Пенс? Дали Тръмп ще се окаже едномандатен президент?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт