Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как София Тех Парк създава добавена стойност

Директорът на София Тех Парк Елица Караджова в Бизнес старт, 09.11.2016

Директорът на София Тех Парк Елица Караджова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Директорът на София Тех Парк Елица Караджова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

София Тех Парк създава голяма добавена стойност заради физическата близост на компаниите в него. Стартъпите, които присъстват в инкубатора, имат възможност да ползват достъп до редица събития, които се случват в рамките на парка. Впоследствие, когато стъпи операторът на инкубатора, те ще могат да ползват различни услуги, които могат да бъдат използвани в най-голяма степен, когато има физическо присъствие. Това коментира директорът на София Тех Парк Елица Караджова в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й вече има реално присъствие и много голям интерес както от страна на малки компании, така и от редица по-зрели. Според нея този микс е изключително важен, тъй като по-опитните компании помагат на по-малките да растат. Към момента има сключени договори с 23 компании, като 18 от тях са стартиращи

"Един от основните компоненти на София Тех Парк е лабораторният комплекс с 11 високотехнологично оборудвани лаборатории. Наши партньори са Софийският университет, Техническият университет в София и Медицинският университет. Те са напълно достъпни и за всички останали научни институции в България. Интересът към тях е огромен и ще могат да се ползват и от страна на бизнеса", каза още Караджова. 

София Тех Парк е във втора част на процедурата по кандидатстване по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Предвиденото финансиране е 26 млн. евро и то ще се използва за разширяване на инкубатора и лабораторния комплекс. 

Международният опит показва, че за достигане на етап на зрялост и устойчивост и съответно самоиздържане са необходими между 5 и 7 години, посочи още Караджова. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт