Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ не трябва да играе едностранно в международните отношения

Стоян Сталев, бивш министър на външните работи на България, Бизнес старт, 08.11.2016

Стоян Сталев, бивш министър на външните работи на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Сталев, бивш министър на външните работи на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ не трябва да се опитва да играе едностранно в международните отношения. Това каза бившият министър на външните работи Стоян Сталев в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му трябва да се засили ролята на НАТО и донякъде на ООН. За да може да случи това обаче, Европа също трябва да стане малко по-активен партньор в международните и военни отношения, за да се засили стратегическото партньорство със САЩ, обясни той. 

Бившият министър на външните работи коментира още ситуация в Турция. Според Сталев рязкото засилване на терористичната дейност в страната, което съвпада и с разпада на държавността в Сирия и Ирак, е много опасно за Турция и омаловажа всички нейни икономически успехи. 

"При тази възходяща терористична заплаха Турция не може да очаква либерализиране на визовия режим. Това създава възможност за внос на проблеми в ЕС, в това число и в България", смята още той. 

По отношение на преговорите за бъдеще членство на Турция в ЕС Сталев заяви, че "липсата на държавност на съседите на Турция прави почти невъзможно воденето на преговори сега". "Не може да се очаква, че ЕС може да граничи със Сирия и Ирак", обясни той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт