Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Повечето войни се водят на финансовите пазари, отколкото на бойното поле

Димо Стефанов, анализатор от Таvex, Бизнес старт, 07.11.2016

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Наливането на пари е част от валутната война, която води една държава спрямо всички останали. В днешно време повечето войни се водят на финансовите пазари, отколкото на бойното поле. Това каза анализаторът от Tavex Димо Стефанов в ефира на „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира тенденциите при цената на златото и това как президентските избори в САЩ влияят на представянето на благородния метал. По думите му в краткосрочен план събития като президентските избори в САЩ могат да окажат влияние върху цената на златото, но зад нейното повишение стоят други фундаментални фактори.

Според Стефанов цената на златото зависи най-вече от това дали хората искат да държат злато или не, а  не от добивите на ценния метал. Друг важен фактор, който влияе върху цената, е хартиеният пазар и дериватите му, посочи анализаторът. „Въпреки това, в моменти на криза забелязваме едно откъсване на цената на физическото злато от тази на хартиения пазар в лицето на много по-високи премии на физическите продукти“, отбеляза той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт