Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Увеличават ли се шансовете Великобритания да остане в ЕС

Експертът по европейско право Стоил Моллов в Бизнес старт, 04.11.2016

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Въпросът, който беше поставен на британците на референдума, не беше подходящо формулиран. Да попиташ избирателите искат ли да останат в ЕС при положение, че те със сигурност не могат да обхванат и половината от последствията, до които ще доведе тяхното решение, е грешно. Това коментира експертът по европейско право и преподавател в Софийския университет Стоил Моллов в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му след решението на Висшия съд на Лондон, че правителството не може да задейства процедурата за Brexit преди гласуване на парламента, има шанс Великобритания да остане в ЕС. "Близо две трети от представителите в британския парламент са настроени против излизане и съществува възможност при срещите на депутати с избирателите те да гласуват съобразно настроенията на избирателите".

"В момента парламентът разполага с пълните правомощия да се съобрази или не с референдума. Волята на народа на Острова не е така обвързваща и на нея не трябва да се гледа по начина, по който се гледа на континента - както в Швейцария, Франция, Италия. Друг е въпросът за демократичната легитимност на един такъв акт, който би неглижирал решението на народа", обясни експертът.

Той обаче припомни, че решението на Висшия съд подлежи на обжалване пред Върховния съд. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт