Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България е донор на свежа работна ръка за ЕС

Икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов, Бизнес Старт, 04.11.2016

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Регионалните различия по отношение на България са изключително плашещи и тежки. Страната ни продължава да се обезлюдява и се превръща в донор на свежа работна ръка за по-развитите региони от ЕС. Преди да влезем в ЕС по-голяма част от населенеито се концентрираше към големите градове и най-вече към София. Региони като Силистра, Смолян, Видин получаваха трансферни плащания от тези, които работят в София. Сега, когато живеем в нова държава – ЕС със свободно движение на стоки пари и хора, това се пренесе по естествен начин в мащабите на ЕС. Това каза икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темата за доходите и равнищата на заплащане у нас на фона на проучване на КНСБ, което показва10 пъти по-ниски възнаграждения в България спрямо старите страни членки на ЕС като Германия, Франция и Белгия.

Сам по себе си този показател наистина стряска. От друга страна обаче в Холандия гъстотата на населението е 8 пъти по-голяма от тази в България. Трябва да устоновим едни огромни демографски диспропорции. Огромна част от населението се е струпала в София и другите големи градове. Останалите региони са обезлюдени и възнагражденията в тях дърпат общото ниво надолу. Стандартът на живот на един средностатистически софиянец обаче не е по-нисък от този на един грък, португалец или гражданин на Южна Италия, коментира Хитов.

Целия коментар на икономиста и мнението му за мерките, които могат да обърнат тези тенденции, можете да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт