Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Средно 20 хил. евро на година струва средното образование в пансионно училище в Западна Европа

Ели Тончева и Димитър Александров, организатори на Дните на средното европейско образование, в Бизнес старт, 03.11.2016

22 СУ Георги Стойков Раковски, София. 15 септември 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria 	22 СУ Георги Стойков Раковски, София. 15 септември 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria 22 СУ Георги Стойков Раковски, София. 15 септември 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria 22 СУ Георги Стойков Раковски, София. 15 септември 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Какви възможности за образование в чужбина имат българските деца, които още не са завършили средното си образование? Именно на този въпрос ще отговори изложението за пансионни училища в пет западноевропейски държави - Великобритания, Испания, Швейцария, Австрия и Германия - Дните на средното европейско образование. Организаторите на изложението Ели Тончева и Димитър Александров коментираха темата за възможността за средно образование на български ученици в чужбина в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт с водещ Йоанна Николова.

На изложението, което ще се проведе през уикенда в хотел Хилтън, ще има представители на 20 пансионни училища от Великобритания, Испания, Швейцария, Австрия и Германия – държавни и частни, с които родители и ученици ще могат да обсъдят условията, при които могат да продължат средното си образование в Европа.

Таксите не са от най-ниските, като средно те са 20 хил. евро на година за обучение и пансион и могат да стигнат до 40-50 хил. евро. Колежите обаче предлагат възможност за стипендии и талантливите деца могат да получат стипендия от 20% до 50% от стойността на годишната такса, а понякога и пълни стипендии, каза Димитър Александров.

Основната разлика в обучението спрямо българските гимназии е това, че в Западна Европа се набляга върху развитието на умения, а не толкова на усвояването на знания. В съвременния свят достъпът до информация е неограничен, човек може сам да научи много неща. Важно е обаче да има уменията да го направи и да обработи информацията. Най-важната задача на преподавателите е да вдъхновяват децата и да им помогнат да открият интересите си, каза Ели Тончева. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт