Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Около 40-50% от препратените към медиация дела стигат до споразумение

Елиза Николова от ПАМБ в Бизнес старт, 03.11.2016

Елиза Николова от ПАМБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елиза Николова от ПАМБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 40-50% от препратените към медиация дела, започнати в съдилищата, стигат до споразумение. Това каза Елиза Николова от ПАМБ в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Нагласите в обществото в момента са против арбитража, коментира още тя по повод отпадането като задължителна норма на решаването на потребителските спорове чрез арбитражен съд. "Арбитражните споразумения са абсолютно валидни, ако след възникване на спора, потребителят заяви желанието си той да бъде решен с арбитраж", поясни тя. В Закона за защита на потребителите, който е имплементирал изискванията на директивата за алтернативното решаване на потребителските спорове, изрично е казано, че има възможност да се решават споровете с алтернативни методи, включително и с методи с присъждащи решения, отбеляза експертът. 

90% от споровете в Америка се решават чрез медиация, коментира още Николова, подчертавайки, че таксите към съда са много високи. Много от адвокатските кантори там вече имат и медиатори, допълни още адвокатът. 

Очаквайте видео с целия разговор!

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт