Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Увеличението на заплатите на учителите е малко

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов в Бизнес старт, 01.11.2016

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бившият министър на образованието Сергей Игнатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът за образование е добре балансиран. Естествено увеличението на учителските заплати е малко, то вероятно ще покрие само инфлацията. Трябва обаче да знаем откъде тръгваме. Всички, които искат пари, имат право, защото заплатите в България са унизително ниски. Искаме по-висок стандарт на живот, който сe приближава до тези в страните от Централна и Западна Европа. Това каза бившият министър на образованието Сергей Игнатов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт. Той коментира темата за увеличените с 9% разходи за образование и наука за 2017.

Основна цел в бюджета е реформата в предучилищното и училищното образование. В близките 5-6 години всички ще видят положителните резултати на този закон. През 2030 България ще изглежда много по-добре. Заложени са средства преди всичко за това. Парите за учителите са малко, a най-важното нещо е образованието на нашите деца, каза Игнатов.

В системата на образованието има проблеми – в предучилищното образование, има проблем и с привличането на млади учители и с професионалното образование.

Повече за тези проблеми, както и по темата за университетите у нас и масовизацита на висшето образование можете да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт