Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемът на бюджетите в сектора на сигурността е ниският дял на инвестиционните разходи

Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност, в Бизнес старт, 01.11.2016

Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетите и на МВР, и бюджетът за отбраната страдат от един и същи проблем – прекалено много средства се дават за издръжка и прекалено малко за капиталови разходи. Системите трябва да се преструктурират, но въпросът е как да се направи това. Стои и въпросът с българската индустрия, която може да произвежда компоненти за системи в сектора на сигурността. Тук връзката индустрия – държава е много важна. Това каза Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт. Той коментира темата за увеличението от 25% в бюджета в сектора на сигурността за 2017.

Когато разговаряме за бюджета в сектор сигурност, трябва да имаме предвид цялата картина. Инвестициите в сигурността зависят от няколко ключови фактора – рисковете и заплахите, реалното състояние във всеки един момемнт, възможностите на бюджета и фактът, че гарантираме сигурността не сами като страна, а като член на НАТО и на ЕС. Задължително е да се започне с модернизация на силите на отбраната, иначе сме изправени пред опасността да не можем да охраняваме небето си. Хубавото е, че както през тази година, така и през следващата, се отделят средства за два от модернизационните проекти -  строителството на нови кораби и придобиването на нов самолет, каза Божилов.

Военният фактор не е единственият за сигурността на страната ни и не е най-важният. Важно е да имаме правилна политика и съюзници, които да помогнат в каквато и да е ситуация, защото рисковете растат. Политиките в рамките на НАТО и ЕС са много важни.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт