Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

СЕТА няма да донесе проблеми, а само ползи на Европа

Експертът по международни отношения и преподавател в НБУ Георги Проданов в Бизнес старт, 01.11.2016

Експертът по международни отношения и преподавател в НБУ Георги Проданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Експертът по международни отношения и преподавател в НБУ Георги Проданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА със сигурност води до създаването на един много по-голям пазар, а това носи само ползи. В дългосрочен план споразумението ще донесе промени, а промените са нещо добро за международните отношения. Това каза експертът по международни отношения и преподавател в Нов български университет (НБУ) Георги Проданов в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Най-големият проблем, свързан със споразумението, е липсата на прозрачност, каквато някои очакваха и ниската публичност около въпроси, които изглеждат заплашително за икономиката от наша гледна точка. Аз обаче не мога да си представя начин обществото да бъде запознато с цялото съдържание на СЕТА, каза Проданов.

Винаги съществува опасността от конкурентен натиск, това е част от логиката на пазара. Един пазар винаги се развива и влиянието на външни фактори не значи, че той ще стане по-монополен. България не усети негативи в тази насока от влизането си в ЕС и СЕТА няма да донесе проблеми от такова естество на Европа.

Каквито и споразумения да подписваме, ако в България няма ясна икономическа политика и то от гледна точка на бизнеса, няма да има полза. Липсва и политика, която да ни прави по-конкурентоспособни. Изолацията обаче не може да носи ползи в дългосрочен план, допълни Проданов.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт