Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Споразумението с Канада създава много добра защита срещу дискриминацията

Проф. Иван Тодоров, преподавател в Софийския университет, в Бизнес старт, 31.10.2016

Проф. Иван Тодоров, преподавател в Софийския университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Иван Тодоров, преподавател в Софийския университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

CETA създава много добра защита срещу дискриминацията. Това е първото голямо споразумение на ЕС с индустриално развита държава. Интересите на блока не са накърнени по никакъв начин. Това каза проф. Иван Тодоров, преподавател в Софийския университет, в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той уточни, че споразумението няма да създаде задължения за държавите да променят своето законодателство.

"Нещо повече, има специален съд, който ще се състои от специални съдии. Когато някоя компания се почувства дискриминирана, тя може да съди държавата. Единственото наказание е компенсация, не се изискват никакви промени в законодателството. Споразумението не дава повече права на канадските компании, отколкото имат българските или която и да е компания от ЕС", обясни експертът.

Той каза още, че решаващият съдия ще бъде от трета държава, а не от ЕС или Канада, ще има публичност на заседанията и за разлика от арбитражите, ще има възможност за обжалване. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт