Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо България загуби семейния туризъм

Димитър Попов в Бизнес старт, 26.10.2016

Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При зимния туризъм се забелязва повтаряемост и вярност към дестинацията, но презастрояването и свръхпредлагането доведоха до съкращаване на летния сезон. Това каза Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. В България над 70% от приходите в туризма се генерират от летния туризъм, но при него е налична смяна на пазарния сегмент, каза Попов.

По думите му България е загубила семейния туризъм. „Там, където страната ни бе номер едно и имаше голяма повтаряемост – по едно и също време, в един и същ хотел идваха семейства с деца 10-15 години подред. Сега разчитаме на младежки туризъм, защото влошихме продукта“.

Не сме силни. Ставаме все по-слаби. Трябва да се инвестира в алтернативите – в пешеходния туризъм, във вело-, конен-, медицински туризъм - тези ниши ще ни докарат туристи целогодишно. Все още има и млади хора, кадри, на които можем да разчитаме“.

Летният сезон беше силен, но това се дължи на чисто конюнктурни причини, а не на усилия от наша страна, като целенасочен маркетинг, каза гостът.

При зимния туризъм основната маса са съседни страни и в момента, в който Турция освободи всички административни пречки за пътуване в чужбина, Турция скочи като пазар. Руснаците и англичаните, които притежават недвижимо имущество в България също са туристи. Аз ги наричам „туристи по принуда“, защото искат или не, като имат имот идват тук. При зимния туризъм се забелязва повтаряемост и вярност към дестинацията“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт