Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България с 20-30% търговски ръст към Канада и САЩ, ако споразуменията станат факт

Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП в Бизнес старт, 26.10.2016

Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако се подпишат споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ, се очаква между 20 и 30% положителен търговски ръст на България към тези пазари. Страната има положително търговско салдо към Канада дори в условията на огромни рестрикции. Така че ако ви се даде възможност свободно да влезете на пазара, това значи, че ще имате много голям шанс да развиете своя бизнес и производството в страната. Това коментира Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Туризъм, винопроизводство, производство на мед и етерични масла и софтуерна индустрия са основните сектори, които ще привлекат канадски инвестиции в България, посочи той. По думите му инвестициите от Европа към Канада са двойно по-малко, отколкото тези от Канада към Европа. 

"Поведението на Валония практически е пак пукнатина в единството на ЕС. Егоизмът на френскоговорящите от Южна Белгия се показа в момент, когато всички страни от ЕС са готови да подпишат това споразумение", обяви Карастоянов. 

Според него споразумението с Канада е пробен камък за ТПТИ. "Канада не е толкова агресивен търговски партньор. Едно такова споразумение ще ни позволи да видим дали не грешим някъде. Всяка една територия на свободна търговия дава шанс на предприемчивите хора, а ние българите сме предприемчиви", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт