Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-добрият защитник на качеството е потребителят

Ели Илиева и Богомил Николов, Бизнес старт, 25.10.2016

Логото за биологични храни, прието в Европейския съюз. Снимка: euroleaf.org Логото за биологични храни, прието в Европейския съюз. Снимка: euroleaf.org

Един продукт може да се нарече биологичен, ако е сертифициран и на етикета му има номер на сертификата и общоевропейския знак. Всички останали, които могат да притежават сходни характеристики, нямат право да го твърдят, защото това не може да бъде доказано. Това каза Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"В България има 16 оператора на биологично земеделие, които сертифицират. Хората трябва да знаят, че има два вида земеделие – биологично и конвенционално", каза от своя страна Ели Илиева от Българска асоциация биопродукти. Под думите й "еко, чисто, натурално...– това са абсурдни неща". "Защото нас ни проверяват непрекъснато – проверяват ни почвата, растенията, продукта. Всичко се проверява в лаборатория. Няма как да е "еко" и "натурално" ако не е сертифицирано и доказано, а това става с документи. Не подценявам хората на село, но там никой не контролира колко препарати се слагат, с какво и колко се тори и т.н."

"10% от потребителите са много информирани, може би по-информирани от нас. 90% са малко информирани и дори не се интересуват. Най-добрият защитник и инспектор на пазара е самият потребител. Той най-често хваща нередностите, но за това трябва да бъде информиран", каза Николов.

"Много грешно е впечатлението на хората, че биологичните продукти са изключително скъпи. Това не е вярно. Хората все повече се интересуват какво слагат на масата си и казват - по-добре 2 лв. повече на вас, отколкото 20 лв. на лекаря. Това е пробив в системата", каза Илиева.

Би ли имало полза от квотни ограничения за присъствието на вносни стоки в българските магазини за хранителни стоки? Нужна ли е още регулация, за да се подпомогне биологичното производство или вече сме в областта на свръхрегулацията?

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт