Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Около 30 електромобилa в България са с марка Tesla

Илия Левков, Клъстер Електромобили, Бизнес старт, 24.10.2016

Илия Левков, Клъстер Електромобили. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илия Левков, Клъстер Електромобили. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последното проучване на електрическата мобилност в България показва, че около 800 електромобила са регистрирани на територията на страната. Любопитната новина е, че около 30 електромобила са с марка Tesla. Това каза Илия Левков от Клъстер Електромобили в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му България има предимство в производството на малки серии електромобили. Възможност за страната е и смяната на двигателя с вътрешно горене с електрически, смята Левков. 

Общините и логистичните компании са ключов фактор за пробив и навлизане на електрическите автомобили в България. Има потенциал за навлизането им в парковете, коментира още експертът, отбелязвайки, че Столична община е направила първия пробив в тази посока. 

Електрическата мобилност изисква първоначален стимул в рамките на 2-4 години. Това стимулиране ще доведе до подмяна на парадигмата на движението в страната, смята той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт