Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-малко две години разяснителна кампания за хартиената данъчна декларация

Петър Стоянов, Асоциация на микропредприятията и Велин Филипов, специалист по данъчни политики, Бизнес старт, 21.10.2016

Данъчните формуляри на Барак и Мишел Обама за 2009 Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Данъчните формуляри на Барак и Мишел Обама за 2009 Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

За мен бяха изненадващи бързите и кратки срокове, с които бизнесът трябва да се съобрази с изискванията от финансовото министерство по подаването на онлайн декларациите. Това каза председателят на Българската асоциация на микропредприятията (БАМ) Петър Стоянов в Бизнес старт с Йоанна Николова.

Заедно със специалиста по данъчни политики Велин Филипов той говори за ефектите от отпадането на хартиената данъчна декларация за фирмите от 2017. Неясността буди тревоги, както у бизнеса, така и у гражданите, особено на фона на прецедента по-рано тази година, наречен "данък уикенд", допълни Стоянов. 

По отношение на предприятията трябва да има най-малко една или две години разяснителна кампания, каза Филипов. Ако в София разпространението на електронните услуги и боравенето с интернет е доста голямо в край на сметка, декларации се подават в цялата страна, допълни той. 

По отношение на физическите лица обаче считаме, че това изискване не е оправдано, каза Филипов. Да задължим всички физически лица, макар и след две години, е смела стъпка и може би не толкова добре реализируема, допълни той. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт