Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

IT секторът в България скоро ще се превърне в структуроопределящ

Светлин Наков в Бизнес старт, 20.10.2016

Светлин Наков, СофтУни. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светлин Наков, СофтУни. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

IT секторът в България се разви много и наистина расте с над 20%-30% годишно и се очаква скоро да се превърне в структуроопределящ отрасъл, като изпревари сектори, като туризма. Това каза съоснователят на софтуерния университет „СофтУни“ Светлин Наков в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Йоанна Николова. Той коментира шанса на България да се превърне в IT столица на Балканите.

„Вярвам, че това ще стане, защото за това не са нужни кой знае какви инвестиции. Единственото предизвикателство са хората, кадрите“.

Софтуерният сектор е много динамичен, каза още Наков. По думите му това, което работи сега, „след две-три години няма да работи“. За това са нужни гъвкави обучителни организации, създадени от хора, които са „практици“.

Това, с което България не може да се справи е мащабът, каза Наков. " Ако имаме 60-70 хил. завършващи, не можем да направим половин милион програмисти. Ако направим 7 хил. на година ще е някакъв невероятен успех". 

"Тази индустрия ще еволюира много бързо, защото всеки, който направи някакъв технологичен пробив, въздействието може да бъде толкова голямо, че да промени цели индустрии. Автономните коли, например, доскоро не бяха възможни, въпреки че от 10-15 години се работи по тях. Но сега се получи пробив и цяла една индустрия ще бъде повлияна от това".

"Днес пробивът е в т.нар. машинно обучение".

Какво да очакваме от машинното обучение? Защо има кражбата на таланти и "засмукване на кадри" от утвърдени брандове? Работи ли идеята "сини карти"? Изчезва ли професията шофьор на ТИР в САЩ?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт