Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Либерализацията на електроенергийния пазар ще премине през поскъпване за битовите потребители

Доц. Валентин Колев от ТУ София и Атанас Георгиев от сп. Ютилитис, Бизнес старт, 19.10.2016

Зарядни на компютри на Apple са включени в офис на Musical.ly в Шанхай, Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Зарядни на компютри на Apple са включени в офис на Musical.ly в Шанхай, Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Един от сериозните етапи на либерализацията на българския електроенергиен пазар е стартирането на независимата енергийна борса, така че от гледна точка на стопанските потребители свободният пазар е вече факт. Това заяви деканът на електротехническия факултет към ТУ София доц. Валентин Колев в Бизнес старт с Йоанна Николова. Заедно с главния редактор на сп. Ютилитис Атанас Георгиев той говори за етапите на либерализация на електроенергийния пазар в България. Почти всички стопански потребители, присъединени на средно напрежение, а и тези на ниско вече са на свободния пазар, но при тях излизането е мотивирано от намаляването на разходите за енергия при реализацията на процеса, допълни доц. Колев. 

Не считам, че така стоят нещата при битовите потребители, при които цената беше потискана през последните години, каза доц. Колев. Един потребител с равномерно потребление през деня и нощта няма да има изгода от излизане на свободния пазар, добави той, подчертавайки, че такава може да има, ако товарът му е фокусиран през деня, а през нощта почти няма. 

Предстои в следващите две-три години всички национални пазари и регионални енергийни обединения да преминат към общото обединение "пазар за ден напред", каза Георгиев. Това означава, че в целия ЕС ще имаме единна цена на едро на електроенергията, допълни той. 

Единственото ограничение ще бъде възможността за пренос на енергия между границите, каза Георгиев. Тоест ако енергията в Румъния е по-евтина, отколкото в България, единственото ограничение ще е преносният капацитет, което би дало известно отражение на цената, добави той. 

Вижте разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт