Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Икономическият отпечатък на Русия върху икономиката на България е 22%

Тодор Галев в Бизнес старт, 18.10.2016

Тодор Галев от Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев от Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическият отпечатък на Русия върху икономиката на България е 22% за десетте години, 2005-2015, за които Института за изследване на демокрацията е направил анализ. Това каза Тодор Галев от Център за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. "Това е най-високият дял на икономически отпечатък върху страна, за другите изследвани държави, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, той е по-нисък. Границата е 12%. Можем да смятаме, че над 12% води до засилено политическо влияние".   

"Втората държава, която има най-голямо икономическо влияние в България, е Германия. Тя в част от показателите изпреварва Русия, но има много по-ниско политическо влияние".  

Галев коментира прокета на ЦИД по изчисляване във финансови и икономически стойности на руското влияние в България и в още четири държави от региона - Централна и Източна Европа така: 

"Ние се спряхме на четири основни индикатора. Преки чуждестранни инвестиции, наличие и операции на компании, които имат краен собственик Русия. За компаниите ползваме стандартните финансови показатели, като оборот, броя заети, капитал и т.н. Международната търговия с Русия - внос и износ и нещо, което е специфично за целия регион - вноса на енергийни суровини - най-вече петрол и газ. По тези показатели се вижда ясно, че руското икономическо влияние в България започва да намалява след 2012 - 2013, което съвпада с налагането на санкциите и контрасанкциите спрямо Русия". 

През 2014 в България е имало над 2000 компании с краен собственик Русия, които са инвестирали в българската икономика, каза Галев. "От 2005 руските чуждестранни инвестиции са нараснали от 0,8% от БВП на 4,4% от БВП. Оборотът на компаниите, регистрирани в България, но с краен собственик Русия, от 5,4% са нараснали до 8,5% през 2012, но през 2014 намаляват с около 2%, именно заради санкциите. Експортът е нараснал от 1,3% от БВП през 2005 до 2,7% - малко над двойно, през 2012. След това има спад с около 0,5% до 2014". 

Галев коментира и бъдещето на проекта Турски поток в съпоставка с Южен поток. 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт