Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Водната реформа е в ключов етап

Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, и Добромир Симидчиев, експерт, Бизнес старт, 17.10.2016

Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, и Добромир Симидчиев, експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, и Добромир Симидчиев, експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основната цел на увеличението на цените на ВиК услугите от началото на 2017 е да се даде възможност на ВиК операторите да инвестират повече средства в поддръжка на инфраструктурата и в предоставянето на качествени услуги. Това каза председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

За първи път операторите ще бъдат бенефециенти по оперативна програма "Околна среда". Големите водни проекти, които досега се изпълняваха от общините, ще се изпълняват от ВиК операторите. Това означава, че те ще се наложи да влязат в заемни отношения с финансови институции, за да могат да си осигурят съфинансиране, и предполага по-висока финансова стабилност, която ще намери отражение в цената на услугата, допълни от своя страна експертът Добромир Симидчиев

За да бъда защитен потребителят, преди година се промени прагът на допустимост на цената на водната услуга, припомни още той. По думите му максимално допустимата стойност от 4% беше намалена до 2,5%. В една област максималната стойност на водната услуга не може да надвишава 2,5% от средния доход на домакинство. Това сваля значително максималната цена, която регулаторът може да одобри, отбеляза Симидчиев.

Двамата експерти коментираха още новия принцип на ценообразуване във водната система и кога може да се очаква увеличение на цените на водните услуги. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт