Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

The next big thing в дигиталните плащания

Артур Туремка, изпълнителен директор на MasterCard за Балканите, в Бизнес старт, 13.10.2016

Артур Туремка, изпълнителен директор на MasterCard за Балканите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Артур Туремка, изпълнителен директор на MasterCard за Балканите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните 2-3 години виждаме много бърз темп на развитие на безконтактните плащания в България. Мобилните плащания са нещо повече от това просто да използвате тнелефона си, те се включват все повече в електронната търговия. Това заяви Артур Туремка, изпълнителен директор на MasterCard за Балканите, в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обяви, че Mastercard предвижда от 2018 всички техни терминали да приемат безконтактни плащания. На българския пазар предстои да бъде въведена и нова услуга - MasterPass.

80% от българите са удовлетворени от нивото на дигитализация. Те обаче искат да видят повече дигитални услуги в областта на публичния сектор - здравеопазване, обществен транспорт и образование. 

По думите на Туремка София може да се причисли към т.нар. умни градове, тъй като промяната към дигитализация се извършва изключително бързо. 

Според него този процес трябва да се движи както от бизнеса, така и от държавата. "Първо, разбира се, се движи от достъпа до технологиите и иновациите, но и от дигиталните гиганти и малките стартъпи. Но най-вече се движи от потребителите, които вече знаят повече и използват повече устройства", допълни Туремка.

Вижте целия разговор във видеото:

 Вижте снимки от конференцията и видеата с лекторите.

Последни новини
Още от Бизнес старт