Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как общините привличат инвеститори

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община, и Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Бизнес старт, 13.10.2016

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Градовете могат да привличат инвестиции също чрез инвестиции. В периода 2011 – досега общата сума на публичните инвестиции в София надхвърля 2,6 млрд. лева. Това коментира зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Столична община се опитва и успява да създаде добри условия за развитие на бизнес. „Не случайно тази година беше проведено голямо международно мероприятие, на което София се позиционира като дигитална столица“. Друг стратегически приоритет за общината е подкрепата на т.нар. чисти производства, за да може да се опази околната среда в града, отбеляза Барбалов. "Беше създадена специална агенция за инвестиции в София", припомни още той.

Формулата за успех в привличането на инвестиции от общините е активно партньорство с частния бизнес и създаването на подходяща инфраструктура, коментира от своя страна кметът на община Бургас Димитър Николов.

"От няколко години Община Бургас изгражда собствена оптична мрежа на територията на целия град и създава подходяща инфраструктура", обясни Николов. "Тази година предстои изграждането на инфраструктура на двата индустриални парка, намиращи се в Българово и зона Север. Очакваме да ни бъде прехвърлен и терена на село Равнец, за да можем да стартираме построяването на инфраструктурата на новата индустриална зона там. Съдействаме на компаниите, които имат сериозен инвестиционен интерес, искат да развият нови производства или да започнат на зелено", допълни той.

Според Николов основните пречки пред развитието на инвестиционните програми и привличането на чужди инвеститори са липсата на достатъчно средства за качествено и бързо изграждане на инфраструктура, както и до някаква степен тромавата бюрократична система по подготовката на проектите.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт