Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Глоба от КЗК може да доведе до поскъпване на горивата

Георги Господинов от Fuelo.net и икономистът от ИПИ Калоян Стайков в Бизнес старт, 12.10.2016

Георги Господинов от Fuelo.net. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Господинов от Fuelo.net. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба на шестте петролни компании, които обвини в картел, е възможно да видим поскъпване при горивата. Около това мнение се обединиха Георги Господинов от Fuelo.net и икономистът от ИПИ Калоян Стайков в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на Стайков може да се наложи глоба до 10% от оборота на тези компании за последната година, но това не означава по-ниски цени веднага. "Ако обаче това се превърне в първа стъпка от по-осъзната политика за подобряване на конкуренцията, тогава в дългосрочен план може да видим потребителят да го усети с джоба си", подчерта той.

Господинов представи данни за цените на горивата в България през тази и миналата година. "Без никаква разлика във всички икономически показатели, които влияят на ценообразуването на горивата, миналото лято цените бяха 2,30-2,35 лв. за бензин и дизел, а тази година плащаме твърдо 2 лв. без никаква промяна", посочи той. 

Господинов обясни, че за разлика от предходните 4 години през тази те са се задържали на същите нива. Според него не може да се говори за картел, а по-скоро за монополизиране на пазара. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт