Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Турски поток е наказание срещу ЕС

Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум в Бизнес старт, 11.10.2016

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Турски поток" е политически проект, наказание срещу ЕС, защото и Русия, и Турция са в един вид санкции от страна на ЕС. Предстоят трудности и доказване на неговата ефективност, защото изисква огромни инвестиции. Това заяви Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

"Разликата между един евентуален хъб в България и турския е ликвидността на газовия пазар. Това е изключително голямо предимство пред България, защото в Турция потреблението на газ и електроенергия расте", посочи още експертът. 

Той коментира и отстъпките в цената на природния газ, които е получила Турция, и възможността това да се случи и за България. "Ако тя покаже, че има същия капацитет да пренася газ и да разпределя на потребителите същото количество, ще получи същите отстъпки. Турция получи отстъпки, защото е готова да изгражда инфраструктура за пренос до Европа", допълни Хиновски.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт