Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Общините искат надеждни, но по-гъвкави финансови механизми

Гинка Чавдарова в Бизнес старт, 11.10.2016

Гинка Чавдарова, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гинка Чавдарова, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблем с капацитета на общините за управление на проекти няма. Това каза Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. „Ние се научихме да градим и изградихме уникален капацитет по управление на европейски проекти от европейските фондове. Задържаме го трудно, в конкуренция с частни консултантски и други фирми, но го развиваме“.

„Нашата организация вече има и специализирана структура, която създадохме към сдружението на общините само за подкрепа на липсващ капацитет в общините“.

„Винаги се разчита на ветрило от мерки, които да се прилагат, за да се дава еднакъв шанс за развитие на всички региони. Не мисля, че има съществена промяна в това ветрило“, каза Чавдарова. По думите й общините ще продължават да разчитат на Програмата за развитие на селските райони, за да се помага „на периферията, макар и програмата да е с по-малък размер на публичните мерки“.

„По-новият механизъм, на който такива общини много разчитат, е т. нар. Програма за целево въздействие или специалните мерки, които бяха разработени за регионите в Северозападна България, Странджа, Родопите и други. Там стартът е даден, но предстои да се осигури ресурсът“, каза събеседникът.

Финансовите инструменти са факт още този планов период. Всички наши туристически обекти, културни обекти, вече са на финансов инструмент. Общините се учим да работим с тях. След избора на посредници отново са предвидени едни твърде дълги, сложни процедури. Това, за което винаги настояваме, е за наистина надеждни, но по-леки за изпълнение, по-гъвкави механизми“.

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт