Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как трябва да действа България в условията на геополитически риск?

Финансистът Тодор Николов в Бизнес старт, 10.10.2016

Финансистът Тодор Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Тодор Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Геополитическият риск е най-големият, който трябва да се отчита, когато се взимат икономически решения в България. Страната трябва да използва по-консервативни подходи за постигането на икономически растеж - да заделя средства и ако има излишък, той да се използва като резервни буфери.  Това заяви финансистът Тодор Николов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му страната е станала твърде зависима от еврофондовете и за целта трябва да работи в посока много по-активно привличане на чуждестранни инвестиции и стимулиране на местния бизнес. "България има 4-5 години, за да премине от икономика, която пряко е обвързана с европейските средства, към такава, която не е толкова зависима от тези ресурси", посочи той.

Според финансиста условията за правене на бизнес в България не са достатъчно добри. По думите му трябва да се преразгледат всички регулаторни режими и част от тях да отпаднат за малкия и средния бизнес. 

Николов прогнозира дестабилизация и негативен сценарий за геополитическата среда. "Виждаме влошаване на отношенията между САЩ и Русия, от друга страна в момента САЩ са в предизборна кампания и външнополитическата им активност е намалена, но след като кампанията приключи, се очаква те да заемат по-агресивна външна политика. Има рискове от поява на нови регионални конфликти. В Турция се говори, че ситуацията е близка до гражданска война", обясни финансистът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт